Cultural Transformations besøger tre universiteter i London: King's, Birkbeck og Goldsmiths

Forskningsprogrammet Cultural Transformations mødtes på førstedagen af deres tur til London med kolleger fra King's College for at diskutere muligheder for at samarbejde om publikationer, udveksling af ph.d.-studerende og samarbejde om EU-ansøgninger.

27.06.2017 | Katrine Solvang Larsen

Cathrin Bengesser, Birckbek University of London, visiting PhD på AU og Jeanette Steemers, King’s College London, gæsteprofessor på AU. Begge forskere er tilknyttet forskningsprojektet What Makes Danish TV Drama Series Travel + programmet Cultural Transformations.

Vlada Botoric.

Udsigten fra Kings College.

Dagen startede med en række små oplæg under overskriften ”Digital Culture and Everyday Culture” med oplæg fra både King's College og Aarhus Universitet:

Stephan Joyce, Udenlandsk lektor, Aarhus Universitet:

Transmedia storytelling
“Har internettet forplumret allerede eksisterende forretningsplaner, og er folk i virkeligheden trætte af at kigge på skærme?”.

Simona Spinelli, PhD Student, King’s College London:

Multidimensionel Storytelling: New interactive Models of Digital:
“Digital storytelling, interactive storytelling and transmedia storytelling has something in common = Multidimensional Storytelling MDS”

Carleigh Morgan, PhD Student, King’s College London:

Programmability: Computationalism and the Construction of the Pro-Gaming Subject
“Virtuelle organer – hvordan kan vi tænke selvet i en virtuel virkelighed?”

Ivan Girina, Teaching fellow, King’s College London:

Aesthetic exchanges between cinema and video games and how critical discourses and theories in film studies can inform at better understanding of the video game medium.
”Hvis spil bare skal spilles, hvorfor er der så fokus på æstetikken?”

Leandro Lima, PhD Student, King’s College London:

Gaming Politics: gender and sexuality on Earth and beyond (A study of the game and transmedia extensions of Bioware’s Mass Effect Trilogy
“Min metode er, at jeg laver noter om kønsaspekter, når jeg spiller: en form for affektiv forskning”

Vlada Botoric, PhD Student, Aarhus Universitet:

LEGO – digital economy and brandom
 “Lego tog ikke mod ideer udefra, da de var bange for at forældre ville anklage dem for at stjæle deres børns ideer, men så kom LEGO CUUSOO og med 10.000 stemmer, går din ide videre og ender måske som et produkt solgt i forretninger i hele verden.”

Konkret fremtidigt samarbejde mellem King’s og Aarhus om Cultural Memory

”For mig har det været udbytterigt at få præsenteret nye cases, og så tror jeg der er noget at hente i at lave mere participatorisk forskning, som kan smitte af på undervisningen, så vi uddanner de studerende i projekterne,” - Sara Dybris McQuaid.

Efter en håndfuld inspirationsoplæg om Museum of Random Memory, Cultural Memory travelling on TV og Nostalgia and Digital Archives blev eftermiddagen brugt på at finde ud af, hvordan det vil være muligt at samarbejde om kollektive forskningsprojekter, publikationer og muligheder for at hente bevillinger fra både engelske og danske fonde.

”For mig har det været udbytterigt at få præsenteret nye cases, og så tror jeg der er noget at hente i at lave mere participatorisk forskning, som kan smitte af på undervisningen, så vi uddanner de studerende i projekterne. Det har været inspirerende for mig at møde folk med overlappende interesser fra King’s, men også at lære kolleger fra Aarhus jeg ikke kendte så godt i forvejen fagligt bedre at kende”, fortæller Sara Dybris McQuaid.

Derudover talte deltagerne i workshoppen om at bidrage til hinandens kurser og eventuelt forsøge sig med en seminarrække, som kunne streames samt afprøve metoder med forskningsgenererende undervisning på tværs af de to universiteter.

Life-writing og ego-media på tværs af landegrænser

I den tredje workshop lagde Professor Max Saunders (leder af Centre for Life Writing og forskningsprojektet Ego-Media) ud med at fortælle om “The Great Diary Project”, som har samlet tusindvis af dagbøger, der giver et interessant indblik i hverdagslivet. Professor Alexandra Georgakopoulou gav et indblik i, hvordan hun analyserer ”små historier” på de sociale medier – en kurateret facon at dele nuet på.

”Det var meget givtigt at møde kolleger, som arbejder med lignende problemstillinger og udfordringer i forhold til at forstå, hvordan sociale medier bruges til at fortælle livshistorier og udforske eksistentielle udfordringer på nye måder,” - Carsten Stage.

Fra Aarhus præsenterede Ann-Katrine Schmidt Nielsen sit ph.d.-projekt om veteraner i danske medier og samtidskunst, mens Carsten Stage fortalte om sin forskning i cancerfortællinger på sociale medier. Fra King’s talte PhD Mikka Højholt om mummy vloggers og om hitchhiking eller hijacking af andre menneskers livshistorier, mens Korina Giaxoglou præsenterede sit arbejde om sorgprocesser på nettet.

”Det var meget givtigt at møde kolleger, som arbejder med lignende problemstillinger og udfordringer i forhold til at forstå, hvordan sociale medier bruges til at fortælle livshistorier og udforske eksistentielle udfordringer på nye måder. Vi fik igangsat mange gode diskussioner, som helt sikkert vil lede til interessante samarbejder i fremtiden”, slutter Carsten Stage.

På andendagen besøgte forskningsprogrammet Birkbeck University (BIRMAC; Birkbeck Interdisciplinary Research in Media and Culture) og Goldsmiths (Lisa Blackman, Co-head of Department, Media and Communications). Her diskuterede man mere uformelt mulige forsknings- og undervisningssamarbejder omkring temaer som nostalgi, skrøbelighed, future-making, mediesteder og cultural studies. Derefter gik turen igen tilbage til Danmark.

Se hjemmeside for forskningsprogrammet Cultural Transformations her