Når museet og forskeren rykker ud i byrummet

I Randers Ugen stod ph.d.-stipendiat Christiane Særkjær for arrangementet ”Kunst i Kassen” på Randers Kunstmuseum, hvor kunstværker under forskellige temaer blev udstillet i en glascontainer uden for museet.

(Foto: Mia Yates)
En præst og en museumsinspektør holder oplæg i containeren under temaet ”kunst og tro”.
Randers Kunstmuseum ligger på 2. sal i et stort kulturhus, så det kræver en indsats at gå derop. Hunde og andre udendørs-typer fik mulighed for at møde kunsten udenfor i Randers Ugen.
Improviseret oplæg: ”En af dagene kom to lærere ind og spurgte: Vi har lige 20 minutter, inden vi skal med bussen, må vi ikke sende en 7. klasse herind og høre om projektet og værkerne? – Det sagde jeg selvfølgelig ja til. Det er jo netop det, der sker, når man er ude i virkeligheden – så møder man folk. Og forhåbentlig fik de en lidt anderledes oplevelse end bare det at gå på kunstmuseum.” - Christiane Særkjær

Hvis du var i Randers den 12.-19. august og kom forbi en glascontainer foran Randers Kunstmuseum, er det sandsynligt, at Christiane Særkjær var lige i nærheden og var i gang med at snakke med de besøgende.

Christiane Særkjær er ph.d.-stipendiat ved Aarhus Universitet og Randers Kunstmuseum under det nationale projekt Vores Museum. I Randers Ugen stod hun for arrangementet ”Kunst i Kassen”, hvor kunstværker blev bragt uden for museet.

- ”Kunst i Kassen” var et forsøg på at komme mere i dialog med byens borgere og undersøge, hvad der sker, når man rykker kunsten uden for museets vægge. Allerede i min ph.d.-ansøgning havde jeg et forslag med et pop-up-museum, da mit projekt handler om at eksperimentere med deltagende formidlingsformer, hvor jeg har særligt fokus på at inddrage lokalbefolkningen i Randers,” fortæller Christiane Særkjær.

Kunst, der indbyder til dialog

I løbet af ugen var der nye værker i containeren hver dag under forskellige temaer, fx ”kunst og penge” eller ”kunst og mad”. Temaerne udvalgte Christiane Særkjær i samarbejde med museets faglige personale, og hun stod for at designe elementer, der skulle opfordre til deltagelse bl.a. med en afstemning om museets bedste værker og spørgsmål som fx:

Hvad ser du? Hvad kommer du til at tænke på? Hvad er det bedste måltid, du nogensinde har fået?

Det her kan jeg skrive om

Christiane Særkjærs projekt er en del af det nationale forskningsprogram Vores Museum med 11 faste ph.d.-studerende, og hvor flere danske universiteter og museer er tilknyttet.

”Kunst i Kassen” indgår for Christiane Særkjær som en vigtig del af hendes forskningsprojekt. Og det har givet hende et konkret fokus i det daglige ph.d.-arbejde:

”At få lov til at lave noget i praksis er en god måde at få en masse folk i tale. For mig har det været en kæmpe stor hjælp at have et konkret projekt, jeg kunne forholde mig til og få data ud af. Pludselig har jeg noget, hvor jeg tænker: Det her kan jeg skrive om! Og det er ikke kun teori, det er en viden, jeg har nu, som andre ikke har.”

Projektet har samtidig gjort, at Christiane Særkjær kan forestille sig en fremtid efter ph.d.’en, der måske ligger uden for universitetet:

”Jeg ved ikke, hvor jeg ender henne i verden, for der er jo ikke plads til, at alle ph.d.’er kan få en ansættelse på universitetet. Med det her ph.d.-projekt føler jeg mig bedre klædt på til et arbejdsmarked bagefter, som ikke nødvendigvis hedder universitetet. Fordi mit projekt ikke er specifikt bundet op på kunsthistorie, men mere på deltagelse og formidling, kan jeg potentielt brede det ud i et større felt.”

Mere info:

Læs om projektet ”Kunst i Kassen” her

Vores Museum er et nationalt forsknings- og udviklingsprogram om innovativ og digital museumsformidling. Deltagere fra Aarhus Universitet: Ane Hejlskov Larsen, Mia Falch Yates, Christiane Særkjær og Lise Skytte Jakobsen, fra Randers Kunstmuseum: Lise Jeppesen. Læs mere om Vores Museum her