Timeregnskab

Om timeregnskab for videnskabeligt personale

På Arts er Vip-O-Matic det administrative system til registrering af timeregnskaber for fast- og tidsbegrænset videnskabelige medarbejdere med forskningsforpligtelse.

Arbejdstidsaftalen og timeregistrering er et norm-system med normer for aftalte arbejdsopgaver, ikke en registrering af den konkrete arbejdstid. De fastlagte timenormer afspejler det forventede gennemsnitlige timeforbrug i forbindelse med de forskellige opgaver, som er beskrevet i arbejdstidsaftalen.

Allokering af timer til en opgave sker kun efter forudgående aftale med eller pålæg af nærmeste leder, studieleder eller institutleder. Der må ikke lokalt aftales timenormer, som afviger fra timenormerne angivet i arbejdstidsaftalen.

Institutsekretariatet står for at registrere timerne i Vipomatic i dialog med afdelingslederne.

Arbejdsopgaver og timeregnskab for videnskabeligt ansatte

Arbejdstidsaftalen (gældende fra 1. januar 2023 til den 31. december 2025) for Arts beskriver rammerne for arbejdsopgaver for videnskabeligt ansatte. I Vipomatic bliver de konkrete arbejdstimer for undervisningsrelaterede og administrative arbejdsopgaver registreret for den enkelte medarbejder.

Arbejdstimer relateret til forskning, videnudveksling, forskningsbaseret myndighedsbetjening og forskningsadministration er ikke omfattet af denne aftale. Disse opgaver inkluderer bl.a. forskningsaktiviteter, publicering, redaktionelt arbejde med videnskabelige publikationer og fagfællebedømmelser, deltagelse i forskningsprogrammer og forskningsenheder samt faglige udvalg/arbejdsgrupper; aktiv deltagelse ved eller planlægning af konferencer, seminarer og netværk; forberedelse af og/eller deltagelse i ansøgninger om interne og eksterne forskningsmidler og administration af projekter og bevillinger; ansøgninger om gæsteforskere og håndtering af deres besøg; samt basisopgaver og anden administration i forbindelse med forskning, videnudveksling og forskningsbaseret myndighedsbetjening, herunder inddatering i PURE. Den overordnede forventning til forskningsindsatsen fremgår af notatet Forskningstilsyn på Arts jf. side 5.

Timekompensationen ved undervisning, eksamen og administrative opgaver opgøres jf. normer fastsat i Arbejdstidsaftalen for Arts og supplerende aftaler på fakultets- og/ eller institutniveau. Det er et fælles ansvar for ledelse og medarbejdere, at der er timemæssig balance over flere semestre.  

Arbejdstidsaftalen

Store Bededag ændrer status fra fridag til arbejdsdag med lønkompensation – konsekvens af dette for Arbejdstidsaftale på Faculty of Arts. Det giver nye timenormer i Vipomatic:

Stillingskategori

Semesterforpligtelse

1. januar – 31. december 2023

Semesterforpligtelse

01.01. 2024 frem

Adjunkt, tidsbegrænset, 3-årig og tenure track, 5-årig

493

495

Lektor

493

495

Professor

493

495

Studieadjunkt

657

660

Studielektor

657

660

Forsker

164.5

165

Seniorforsker

164.5

165

Videnskabelig assistent

657

660

Postdoc

164.5

165

Ph.d.-studerende

Uændret

- Timer for rekruttering gives i det semester, hvor ansøgningsfristen er.

- Ekskursion - hel dag - svarer til 7,4 timer. 

Teamundervisning

I arbejdstidsaftalen er der i afsnit 7.1. Undervisning en undervisningsform (i forbindelse med skemalagte timer), der hedder Teamundervisning, som har en forberedelsesnorm på 1,5 timer (med tilsvarende beregningsfaktor på 2,5). Den undervisningsform bruges til timeregistrering i VIP-O-Matic, når 2 eller flere undervisere er i undervisningslokalet samtidig og alle bidrager (mere eller mindre lige) aktivt til undervisningsforløbet i den time eller de timer, alle er til stede. 

Der er også en lokal IKK timenorm, som ikke er i arbejdstidsaftalen, for tilstedeværelse i undervisning, den har ingen forberedelsesnorm (og en beregningsfaktor på 1,0). Den undervisningsform bruges til timeregistrering i VIP-O-Matic, når 1 eller flere undervisere er i undervisningslokalet for at overvære undervisningen uden at bidrage til undervisningen. Den underviser, som underviser, får registreret timer for undervisning for forløbet (almindelig undervisning, herunder forelæsninger, til forberedelsesnorm 3 timer (med tilsvarende beregningsfaktor på 4)).

Ifølge arbejdstidsaftalens afsnit 5. Allokering af timer sker allokering af timer til en opgave kun efter forudgående aftale med eller pålæg af nærmeste leder. Det gælder også allokering af timer til både teamundervisning og tilstedeværelse i undervisning. Ifølge arbejdstidsaftalens afsnit 7. Uddannelse fastlægger afdelingslederen i dialog med medarbejderne fordeling af de forskellige opgaver ved semesterplanlægningen, mens "studielederen har det overordnede ansvar for planlægningen og anvendelsen af de uddannelsesrelaterede ressourcer til instituttets uddannelser og fastlægger fordelingen af disse ressourcer til varetagelse af diverse uddannelsesrelaterede opgaver (undervisning, vejledning og eksamen)". Derfor skal timerne til disse undervisningsformer findes inden for uddannelsens uddannelsesbudget.

Den undervisningsform, som hedder teamundervisning, som allokeres som beskrevet ovenfor, skal ikke forveksles med den undervisningspraksis, hvor 2 eller flere undervisere deler undervisningsforløbet, således at en underviser er til stede i den ene uge og den anden i en anden uge. Ved et undervisningsforløb i forbindelse med sidstnævnt undervisningspraksis allokeres timer til underviseren som almindelig undervisning (herunder forelæsninger) med forberedelsesnormen (3 timer) (med tilsvarende beregningsfaktor på 4), som bruges til timeregistrering i VIP-O-Matic.

Deltagelse i råd, nævn og udvalg

Den årlige timenorm for de fleste udvalg er fastsat i aftaler som er indgået på fakultetsniveau. 

For alle videnskabelige ansatte afsættes 25 timer pr. semester til basisopgaver. Det omfatter fx deltagelse i afdelingsmøder og daglig administration jvf. afsnit 9.1 i Arbejdstidsaftalen.

Timer allokeret pr. semester

Akademisk Råd

Formand for Akademisk Råd

150

Medlem af Akademisk Råd

37,5

Arts’ Ligestillings- og Diversitetsudvalg

Forperson for Arts’ Ligestillings- og Diversitetsudvalg

40

Medlemmer af Arts’ Ligestillings- og Diversitetsudvalg

20

Institutforum

Forperson for Institutforum (hvis ikke institutleder)

21

Medlem af Institutforum

18

Studienævn

Forperson for Studienævn (SN)

200

Medlem af Studienævn (SN)

37,5

Medlem af forretningsudvalg for Studienævnet (SN)

30

Uddannelsesnævn

Forperson for Uddannelsesnævn (UN)

35

Forperson for Uddannelsesnævn (UN) Afdelingsleder

10

Medlem af Uddannelsesnævn (UN)

25

Ph.d.-udvalg ARTS

Formand for ph.d.-udvalg ARTS

100

Medlem af ph.d.-udvalg ARTS

25

Registrering af Ph.d.-kurser og fordeling af timer til Ph.d.-vejledning

  • Fordeling af vejledningstimer til Ph.d.vejledere:

Validering

To gange årligt vil du blive kontaktet af institutsekretariatet vedrørende validering af din arbejdstid i foregående semester: i september/oktober vedr. foråret og i marts/april vedr. efteråret.
Der bliver via mails og nyhedsbrev orienteret herom. Først herefter kan regnskabet betragtes som retvisende og endeligt; inden da er det et arbejdsdokument.

Forårssemestret indeholder opgaver fra 1.februar til 31. juli samt tilhørende reeksamen.

Efterårssemestret indeholder opgaver fra 1. august til 31. januar samt tilhørende reeksamen.

Skema til validering (Download Excel-dokument via linket)

Når du udfylder skemaet med dine rettelser, er det vigtigt, at du:

  • udfylder basisinformationerne øverst
  • skriver kort og præcist, hvad din henvendelse drejer sig om
  • vedlægger dokumentation for særlige aftaler indgået med enten institut- eller afdelingsleder.

Skemaet sendes til arbejdstid@cc.au.dk

Du har også mulighed for at sende rettelser til timeregnskabet løbende - du bedes også her bruge ovenstående skema.