Poul Erik Nielsen er ansat ved Afdeling for Medievidenskab og Journalistik. Han har på baggrund af sin forskning i internationale medieforhold i flere omgange samarbejdet med NGO’en International Media Support (IMS). De fokuserer deres arbejde på pressefrihed i en global kontekst. Samarbejdet banede vejen for, at en af Poul Eriks specialestuderende senere blev erhvervs-ph.d. i organisationen.
Som vejleder er der en række opmærksomhedspunkter, der er centrale for et vellykket forløb. Den første vigtige proces er først at få søgt om og senere tilrettelagt et forløb, hvor den studerende og organisationen definerer de relevante forskningsmæssige spørgsmål og målet med afhandlingen. Det er essentielt, at der er transparens og enighed om de definerede mål, hvilket forudsætter et godt kendskab til organisationen og/eller, at der tilrettelægges et forløb, hvor der etableres gensidig tillid mellem de involverede parter. Virksomheden og den ph.d.-studerende kan have forskelligartede interesser i vidensproduktionen. Det kan være indholdsmæssige forskelligheder, men også uoverensstemmende interesser i, hvordan og hvornår forskningsresultater publiceres. Derfor er klare samarbejdsaftaler centrale, og vejleder har potentielt en væsentlig rolle i at facilitere en dialog mellem parterne.
Poul Erik Nielsens gode råd og opmærksomhedspunkter, hvis man skal udfylde en vejlederrolle for en erhvervs-ph.d.
En erhvervs-ph.d. er en treårig forskeruddannelse med et erhvervsrettet sigte, hvor den studerende ansættes i en privat virksomhed, samtidig med, at den studerende er knyttet til universitetet. Ordningen med erhvervs-ph.d. forvaltes af Innovationsfonden og har til formål, at den studerende kan skabe en kommerciel gevinst for en virksomhed, samtidig med, at der skabes ny akademisk viden efter sædvanlig videnskabelig redelighed og praksis. Samtidig får universitet generelt og instituttet specifikt udvidet porteføljen af relationer til eksisterende og nye samarbejdspartnere. Den studerende tildeles vejledere på såvel instituttet som i virksomheden.